Uleiul calmului (RO)


Prospețime, senzualitate, fațete luminoase, aer de eleganță și adiere înviorătoare – sunt câteva dintre caracteristicile unui partener olfactiv, dorit în special în sezonul cald și de tranziție. El te transpune într-un cadru dominat de calm și bună dispoziție. Efectele lui benefice, în cazuri de stres și de epuizare, sunt recunoscute de multă vreme. Așa poate fi descris, pe scurt, parfumul/uleiul de vetiver.

Știți cum arată această plantă tropicală perenă, denumită vetiver? Ei bine, ea crește în smocuri similare cu iarba, este înaltă și are frunzele lungi și dese. Ca în cazul altor plante, există mai multe feluri de vetiver, în funcție de câțiva factori (care nu fac obiectul acestei prezentări).

De-a lungul timpului, iarba de vetiver a avut mai multe utilizări, fiind folosită pentru confecționarea acoperișurilor de stuf și pentru copertine, jaluzele sau umbrele de soare (în Calcuta și Haiti), iar rădăcinile ei au fost folosite pentru țesutul covoarelor (în Java).

Uleiul esențial de vetiver se extrage din rădăcinile adânci ale plantei și se produce preponderent în Haiti, Java și Reunion. Are un miros pregnant, cu note pământii și ierboase, cu subnote lemnoase. Pentru unii, el amintește de solul umed al unei păduri sau un foc de tabără. În mod cert, el are un miros unic și inconfundabil, profund și tenace, fiind apreciat de parfumieri. Este azi un ingredient popular în parfumerie, la care se apelează îndeosebi pentru crearea parfumurilor bărbătești. Nota lemnoasă și temperamentală de vetiver este întâlnită în special în parfumeria de nișă. Complexul său chimic îl face de neînlocuit cu un substitut de natură sintetică. Ca ingredient în parfumuri, se combină cel mai bine cu baze de vanilie, lemn de santal, patchouli și trandafiri.

Considerat a fi una dintre cele mai fine esențe orientale, cu miros persistent, uleiul esențial de vetiver are proprietăți relaxante și de echilibrare, reușind să fie destresant și ușor afrodisiac. Este folosit ca ingredient în preparate cosmetice, parfumuri și compoziții pentru aromaterapie.


În cosmetică, vetiverul este recunoscut ca fiind un agent excelent pentru sănătatea pielii și o opțiune de curățare eficientă. El este benefic la calmarea pielii deshidratate prin supraexpunere la soare sau care a fost afectată de vânt. În aplicații cosmetice, este folosit pentru proprietățile de stimulare a sistemului circulator și limfatic. De asemenea, este folosit și la fabricarea de săpunuri, produse de toaletă sau produse cosmetice.

În aromaterapie, este recunoscut faptul că el favorizează destinderea. Când vă confruntați cu sentimente negative sau înainte de a vă culca, pentru a vă liniști mintea, este recomandat să folosiți ulei de vetiver în inhalatorul personal de aromaterapie și/sau în cadă, pentru o baie relaxantă (alături de un emulsifiant). Asfel, veți beneficia de calmare, stabilizare și relaxare.

De asemenea, uleiul de vetiver poate fi utilizat cu succes în practicile de meditație, grație proprietății lui de calmare, centrare și echilibrare a minții.

Așadar, nu permiteți stresului să preia controlul asupra vieților voastre. Îndepărtați urmele momentelor tensionante de peste zi. Amintiți-vă de vetiver! Proprietățile lui calmante diminuează/îndepărtează sentimentele negative, inducând optimism și voie bună.